Vraag en antwoord
Hoe lang gaat led verlichting mee
Branduren
Een led kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij defect gaat. Vaak komen we op verpakkingen van ledverlichting tegen dat deze zeker 30.000 tot 100.000 uur zou moeten meegaan. Van cruciaal belang bij een ledlamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt. Gebeurt dat niet, dan gaat de levensduur van de led aanzienlijk achteruit. Ook de kwaliteit van de elektronica van invloed op de levensduur.
Halfwaardetijd
De halfwaardetijd is het aantal uren dat een led kan branden totdat hij nog maar de helft van het licht uitstraalt. Bij eenvoudige gekleurde leds is deze tijd zeer lang, maar bij leds die fel wit licht uitstralen kan die tijd tussen 5.000 en 50.000 uur liggen. Dat betekent dat wanneer een goedkope witte led als achtergrondverlichting constant aan staat, deze na een aantal maanden nog maar half zo fel is. De halfwaardetijd hangt af van de gekozen materialen en constructie van de led. De halfwaardetijd wordt overigens zelden opgegeven door fabrikanten van witte leds. Een led kan bewust op een lagere stroom gezet worden, om de halfwaardetijd te verlengen.
L80, L70 en L50
Het document "LED Life for General Lighting: Definition of Life" wil een definitie voorstellen van nuttige levensduur voor een led en definieert o.a. L70 en L50. L70 is een terugval van 30% licht ten opzichte van het licht na een bepaald aantal branduren, waarbij het document aangeeft dat de led aan het einde van zijn levensduur is. Voor leds die gevoed worden door gelijkspanning ligt de L70 waarde voor leds van vooraanstaande fabrikanten op 50.000 uur. De L50 waarde ligt als gevolg nog hoger. Dit omdat men in dat geval accepteert dat de led 50% degradeert voor wat betreft de output. Voor kwalitatief hoogwaardige toepassingen wordt doorgaans minimaal de L70 waarde gehanteerd. LEDlicht Nederland vermeld meestal de L80
Let op
Bovenstaande items hebben betrekking op de led zelf. De levensduur van het armatuur inclusief de lichtbron en driver wordt met name bepaald door de electronica (driver) en de wijze waarop de ledjes zijn aangebracht en de warmte kunnen afvoeren.